neljapäev, 10. detsember 2009

Õunakringel

Tainas
5 dl piim
50 gr pärmi
1 tl sool
2 dl suhkur
1 tl vanillisuhkur
2 tl kardemoni
16 dl jahu
100 gr või

Puru
2,5 dl jahu
1 dl fariinisuhkur
1 tl kaneel
0,5 tl sool
100 gr purustatud sarapuupähkleid
100 gr või

Õunatäidis
5 tk suuremat hapukat õuna
50 gr või
1,5 dl fariinsuhkur
1 tl kaneel

Määrimiseks
1 muna

Kuumuta piim 37 kraadini ehk käesoojaks. Sega juurde pärm. Lisa sool, suhkur, vanillsuhkur ja kardemon. Sega vähehaaval juurde jahu. Lõpuks sõtku juurde pehme või. Jätka sõtkumist mõni minut, kuni tainas käte küljest lahti lööb. Kata kauss rätikuga ja lase soojas kerkida umbes pool tundi või kuni tainas kerkib kahekordseks.

 Koori õunad, eemalda südamik ja lõika tükkideks. Sulata kastrulis või, lisa suhkur, kaneel ja hauta õunatükke 5 minutit võis. Tõsta tulelt ja jahuta.

Puru jaoks sega omavahel jahu, fariinsuhkur, kaneel, sool ja pähklid. Lisa külm või ja näpi kiirelt purutaoliseks massiks.

Sõtku tainas alla ja vala kergelt jahuga üle puistatud lauale. Sõtku veel veidi ja rulli laiali. Määri õunasegu tainale ja kata 2/3 puruga. Keera tihedalt rulli ja lõika pikisuunas pooleks. Keera kaks pikka riba omavahel põimikuks ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Pintselda pealt munaga ja raputa peale ülejäänud puru. Küpseta 200kraadises ahjus 25-30 minutit. Kui kringel kipub pealt liigselt pruunistuma, kata küpsetuspaberi või fooliumiga. Jahuta ja serveeri.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar