pühapäev, 26. detsember 2010

Seenepirukad

Minu esimesed seenepirukad, mis külakostiks sai kaasa tehtud. Retsept on pärit (mõningate mugandustega) Nami-nami'st.
Pärmitainas:
5 dl käesooja piima
25 g värsket pärmi
veidi suhkrut
1 tl soola
2 kuni 3 sl võid
1.2 kuni 1.5 l nisujahu

Seenetäidis:
3 kuni 4 dl kupatatud seeni (mina kasutasin kuuseriisikaid omas mahlas)
1 sl võid
1 hakitud sibul
hapukoort
2 keedetud ja hakitud muna
soola
hakitud või kuivatatud tilli

Valmistamine:
* Valmista tainas: kuumuta piim käesoojaks, lisa vähese suhkruga lahustatud pärm, sool, jahu ja sulavõi. Sõtku ühtlane sile tainas, kata puhta köögirätikuga ja lase soojas tund aega kahekordseks kerkida.
* Valmista täidis: Vajadusel kupata seened (šampinjone, kukeseeni jne ei ole vaja kupatada), nõruta, jahuta ja haki peeneks. Hauta võis koos hakitud sibulaga, lisa natuke hapukoort, keedumunad, lusikatäis soola ja maitsesta soolaga (soovi korral lisa maitseks rohkelt hakitud tilli).
* Kui tainas on kerkinud, siis:
1) väikeste seenepirukate valmistamiseks rulli tainas 2-3 mm paksuseks. Lõika ümmargused rattad (kas vormi või tassiga), aseta lusikaga seenetäidis keskele ja murra tainarattad üle täidise pooleks, nii et saad poolkuud. Suru servad tugevasti kokku, pintselda pealt munaga ja küpseta 200-kraadises ahjus kuldseks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar