reede, 21. juuli 2017

Kihiline maasikakook pähklise beseega

Selle suve hitt. Pähklise besee retsept on lihtsalt jumalik.... Mmmmmmmmmmmmm....

Beseepõhjad:
80n röstitud metsapähkleid
4 suurt munavalget
100 gr ekstrapeent- või tuhksuhkrut
70 gr heledat muscavado suhkrut (sobib ka tume, lihtsalt siis tuleb besee tumedad ja maitse intensiivsem)
0,5 tl valge veini äädikat
1 tl maisitärklist

Kreem:
150 gr toasooja toorjuustu
3 sl ekstrapeent- või tuhksuhkrut
1 sl vanillisuhkrut
200 gr vanillikohupiima
500 gr maasikaid või muid meelepäraseid marju

Kui kasutad tavalisi ehk koorega sarapuupähkleid, siis laota need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja rösti ahjus 180 kraadi juures 10-15 minutit, kuni koor hakkab lahti tulema ja pähkid kergelt pruunistuma. Hõõru pähkleid köögiräti või sõrmede vahel, et koored eemaldada ning haki peeneks.

Vahusta munavalged pehmete tippudega vahuks, sega suhkrud omavahel ja hakka seejärel munavalgevahtu edasi vahustades suhkrusegu vähehaaval lisama, kuni tekib läikiv tugevate tippudega vaht. Lisa maisitärklis, äädikas ja 60 gr hakitud pähklitest.

Laota küpsetuspaber ahjuplaadile ja tee sellele kaks 20 cm läbimõõduga ringi. Jaota munavalgevaht võrdselt kahe ringi vahel ja silu pind. Ühele neist puista peale ülejäänud pähklipuru ja tee soovi korral noaga peale mustreid.

Küpseta koogipõhjasid ahjus 140 kraadi juures 1 tund. Keera kuumus kinni, jäta ahjuuks praokile ja lase beseedel ahjus täielikult jahtuda. Besee on piisavalt küpsenud siis kui tuleb küpsetuspaberilt lihtsalt lahti.

Kreemi jaoks sega toorjuust suhkrutega, lisa kohupiim ja sega ühtlaseks. Lõika maasika pooleks, suuremad neljaks.

Pane kook kokku vahetult enne serveerimist. Võib ka varem valmis teha aga siis läheb besee pehmeks ja pole enam nii krõbe.

Astea siledam ja ilma pähkliteta pealispinnaga besee serveerimisalusele, määri peale kreem, kata ühtlaselt marjadega, aseta peale pähklitega beseekiht, sõelu soovi korral peale tuhksuhkrut ja lisa maasikaid. Lõika kooki sakilise noaga, et besee võimalikult vähe praguneks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar