reede, 21. juuli 2017

Brüleekreemikook sidruniga

Eriti isuäratav retsept aprillikuu'17 Oma Maitsest.

Põhi:
100 gr pehmet võid
55 gr suhkrut, näpuotsaga soola.
1 munarebu (jäta munavalge määrimiseks)
170 gr jahu

Täidis:
2,5 dl 35% koort
7 munakollast
2 suure sidruni riivitud koor
0,5 sidruni mahl
1 dl suhkrut

Karamellkiht:
6 sl suhkrut

Kuumuta ahi 200 kraadini. Määri vorm sees võiga ning kata küpsetuspaberiga. Vahusta heledaks kohevaks vahuks, lisa suhkur ja sool, vahusta veel paar minutit ning lisa munakollane, sega ühtlaseks. Sõelu juurde jahu ja sega tainaks. pane tainas vormi, suru sõrmedega ühtlaselt vormi põhja ja külgedele. Torka põhjale kahvliga augud. Kata vorm seestpoolt kahekordse fooliumiribaga, suru foolium tugevalt vastu tainas ja keera ülevalt üle ääre. Nii ei vaju taignaserv küpsedes alla. Pane põhi küpsema 20 minutiks ahju alumiseks siinile. Siis eemalda foolium ja määri kohe kuumalt üle lahtiklopitud munavalgega. See teeb põhjale kihi, mis ei lase täidist läbi. Lase põhjal jahtuda enne kui valad peale täidise.

Alanda ahjus kuumus 160 kraadini. Klopi munakollased suhkruga lahti, sega juurde sidrunikoor ja -mahl ning koor. Vala koogile ja aseta ahju keskossa 40-45 minutiks küpsema, kuni täidis on hüübinud niipalju, et liigutades vaid päris keskosa kergelt võdiseb. Võta ahjust ja lase jahtuda toatemperatuurini.

Kaunistamiseks raputa koogi pind õhukeselt üle tavaliste kristallsuhkru või tuhksuhkruga ja kõrveta gaasipõletiga karamelliks. Serveeri kohe. Karamell seisab koogil tahkena umbes tund, siis teeb koogist tulev niiskus ta pehmeks.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar