reede, 23. aprill 2010

Rosina-jõhvikaleib

Minu kõige esimene juuretisega leib sai siis eile valmis :) Kui aus olla siis raske ta küll polnud. Lihtsalt aega läheb selle hea asjaga.

Juuretise tegin ise. Pudistasin kaussi 3 viilu rukkijahust tehtud leiba (poest ostetus siis :) ) ja segasin toasooja keefiriga. Jätsin rätiku alla hapnema 3 päevaks.

Edasine retsept tuleb Kaia-Kaire Hundi Koduleivaraamatust, milleks on Nami-Nami peakoka Pille Petersoo rukkileivategu.

Sellest kogusest saab 2 suurt pätsi (30 cm pikkuses vormis)

Koostis:
Eeltainas:
100 - 150 gr rukkileiva juuretist
1 l käesooja vett
400 gr rukkijahu

Leivatainas:
150 gr fariinsuhkrut
1 spl soola
1 spl köömneid
1 spl linaseemneid
1 dl rukkihelbeid
600 gr rukkijahu

Lisand:
50 gr kuivatatud jõhvikaid
30 gr heledaid seemneteta rosinaid
50 gr kõrvitsa-, päevalille- ja seedrimänniseemne segu

Sega kausis juuretis, käesoe vesi ning umbes 400 g rukkijahu. Sega puulusikaga ühtlaseks. Peaks saama hapukoorelaadse paksu kördi. Kata taignakauss rätikuga ja pane sooja tuulevaiksesse kohta käärima. Lase kerkida umbes 8-16 tundi, kuni eeltainas on mõnusalt hapu lõhnaga ning vahutab. Pane 3-4 puulusikatäit eeltainast juuretisekarpi tagasi.

Sega nüüd kaussi jäänud eeltainale juurde suhkur, sool, linaseemned, köömned ja ülejäänud jahu. Valmis tainas on üsna paks ja pudrulaadne. Nüüd võid lisada ka meelepärased lisandid.

Võta kaks u 30 cm pikkust leivavormi ning määri need korralikult võiga. Tõsta puulusika abil tainas leivavormidesse. Torka sõrmega leiva sisse paar sügavat auku - nende järgi on hea hinnata leiva kerkimist.

Kata tainapätsid puhta rätikuga ja pane jälle 2-3 tunniks kerkima (kuni leivad on pealt kenasti kumeraks kerkinud ja näpuga torgatud augud on peaaegu kadunud).

Pane leivad eelkuumutatud 250-kraadisesse ahju. Umbes 10-15 minuti pärast alanda ahju temperatuur 200 kraadini ja küpseta tund aega.

Võta leivavormid ahjust välja ja keera suure puidust lõikelaua peale kummuli. (Leivast eralduv aur aitab leival vormi küljest lahti tulla). Lase kümmekond minutit jahtuda, siis võta leivad vormist välja ning määri külma võitükiga ümberringi läikima. Võiga määrimine aitab ka koorikul pehmeneda.

Keera leivad küpsetuspaberisse ja tõsta vormidesse täielikult jahtuma. NB! Leivad järelküpsevad veel. Kui aga leib soojast peast viiludeks lõigata, jääb leib nätske.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar