laupäev, 26. oktoober 2019

Pontšikud


See on üks lapsepõlve lemmikutest. Retsept ühest Selveri kliendilehest, väikeste mugandustega. No ma pidin lihtsalt proovima :)

Koostis:
1,5 dl piima
25 g pärmi
60 g võid
2 sl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
2 munakollast
5 dl nisujahu
0,5 tl soola
Küpsetamiseks 1 l õli

Soolakaramellitäidis
80 g toasooja võid
50 g maitsestamata toorjuustu
1 dl keedetud kondenspiima
Natuke soola

Lahusta pärm käesoojas piimas. Lisa toasoe või, sool, suhkur, vanillisuhkur ja munakollased. Sega ühtlaseks ja lisa jahu. Sõtku kuniks tainas kausi küljest lahti lööb.
Lase kerkida, rätiku all, umbes 1 tund. 
Jaga tainas 40 g tükkideks. Vahemärkusena, sellest kogusest tuleb 12 kuni 14 tükki. Üsna suured (umbes pesapalli suurused) pontšikud. Kui soovid pisemaid siis tee väiksemad portsud. Vormi portsud pallideks ning lase taaskord kerkida 1 tund. 

Vahusta täidise jaoks või toorjuustuga, sega hulka kondenspiim ja sool. Tõsta mõneks hetkeks külmkappi tahenema.
Täidiseks saab edukalt kasutada ka šokolaadi-nutella kreemi. Sulata 125 g šokolaadi paari supilusika täie vahukoorega, sega hula Nutella kreemi. Lase jahtuda. 
Klassikaline hapuka ja paksema vaarikamoosi täidis soobib ka hästi.

Kuumuta õli 190 kraadini. Küpseta pontšikud mõlemalt poolt kuldpruuniks, umbes 3 minutit per pool :) .

Nõruta köögipaberil. Pritsi täidis tordipritsiga pontšikusse. Kaunista tuhksuhkruga.

P.S. Pontšikud maitsevad väga hästi ka ilma täidiseta.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar