laupäev, 28. jaanuar 2017

Kook sidrunikreemi beseega

Üks minu pikaaegne lemmik, kuid ei ole alati täiuslikult õnnestunud. Seekord kasutasin mitut retsepti koos, mis tundusid üsna kasutuskindlad. Põhjaks ikka minu lemmik muretaigen. Sidrunikreemi retsept on KitchenConundrums (USA) youtube'i kanalilt ning kogused on konverteeritud. Sellepärast võivad numbrid natukene kummalised tunduda.

Muretaigen:
5 dl jahu
1,5 dl tuhksuhkrut
Näpuotsatäis soola
180 g. külma võid
1 munakollane
1 sl külma vett


Sega omavahel jahu, tuhksuhkur ja sool. Lisa või ja näpi purutaoliseks massiks. Sega munakollane ja vesi ning vala purusegusse. Töötle ühtlaseks tainaks. Suru tainas lahtkäiva (23 cm) pirukavormi põhja ja servadesse, tee kahvliga täkked sisse. Hoia sügavkülmas 10 minutit. Küpseta 200-kraadises ahjus 20 minutit.

Sidrunikreem (lemon curd)
201 g. Suhkrut
1 spl. riivitud sidrunikoort (umbes 2 suuremat sidrunit)
183 g. värskelt pressitud sidrunimahla (umbes 2 suuremat sidrunit)
8 suurt munakollast
1/4 tl. soola
142 g. võid

Sega potis kokku suhkur, sidrunikoor ja munakollased. Seejärel sega kreemile sisse sidrunimahl ja sool. Lisa tükeldatud või ning aseta pott keskmisele kuumusele. Sega pidevalt kuni või on sulanud ja kreem paksenenud. Kuumutamine võtab aega umbes 5 minutit. Kreem peaks olema kisselli taoline. Ära keeda!!! Pane kreem kaussi ja külmkappi jahtuma. Kreemi peale pane toidukile.

Šveitsi besee (Swiss meringue)
Selle koogi puhul juhtub tihti, et sidrunikreemi ja besee vahele tekib õhuke veekiht. Selle vältimiseks soovitatakse teha mitte traditsioonilist beseed, vaid Šveitsi või Itaalia beseed. Seekord proovisin Šveitsi stiilis.

4 munavalget
200 g. suhkrut
näpuotsaga soola
Sorts sidrunimahla

Sega ained kokku ning aseta kuumavee vannile. Sega kuniks suhkur on sulanud. Võta anum kuumavee vannilt ära. Vahusta kuniks munavalged on vahus ja jahtunud.

Nüüd on aeg kook kokku panna. Muretaigna põhjale pane kreem ja selle peale munavalge vaht. Munavalge "küpseta" ära toidupõletiga.

Head isu!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar