reede, 4. september 2015

Maasika-mascarpone ehk vale-frasier


Veel üks kook Juuni 2015 OmaMaitsest. Väga pidulik ja suvine kook.

Põhi:
80 g. jahu
40 g. toasooja võid
30 g. tuhksuhkrut
0,5 tl. vanillsuhkrut
1 munakollane
50 g. piimašokolaadi

Kreem:
500 g. mascarponet
4 lehte (8 g.) želatiini
1,5 dl suhkrut
6 sl. Cointreau'd või mõnda teist tsitruslikööri
3 dl. 35% rõõska koort
1 suure apelsini riivitud koor
10 ilusa kujuga ühesuurust maasikat
250 g. maasikatükke
peale 200 g. maasikaid ja 100 g. mustikaid

Kuumuta ahi 180 kraadini. Vahusta toasoe või suhkrutega heledaks vahuks, lisa vahustamist jätkates munakollane. Lõpuks sega juurde sõelutud jahu. nKata 20 cm lahtikäiva tordivormi põhi küpsetuspaberiga ja suru tainas ühtlaselt põhjale. Küpseta ahju allosas umbes 20 minutit kuldkollase värvuseni. Kui põhi on täiesti jahtunud, sulata kuumaveevannil šokolaad ja määri pintsli abil ühtlaselt põhjale.

Vooderda vormi küljed kile, küpsetuspaberi või fooliumiga. Määri vormi küljed enne võiga, et äär paigal püsiks. Lõika ilusatel maasikatel ära sabaotsad, siis lõika need pikuti pooleks ja lao lõikepoolt väljapoole jättes külg külje kõrval vormi äärde.

Pane želatiinilehed 5-10 minutiks külma vette likku. Sega kausis mascarpone, suhkur ja liköör. Vahusta koor. Pigista želatiinilehed kuivaks ja sulata pidevalt segades õrnal kuumusel (mina sulatan veevannil). Sega kohe vispliga peene nirena mascarpone hulka. Õrnalt segades lisa ka vahukoor. Pane pool kreemist pritsikotti ja pritsi korralikult vahesid jätmata maasikate vahed kuni üles välja. Kaussi jäänud mascarpone-kreemile sega juurde apelsini koor. Pane pisut apelsiniga kreemi ühtlselt tordi põhjale ja lao kiht maasikatükke. Korda kuni tordi keskosa on täidetud, ja tasanda pind. Peale pritsi pritsikotist valge mascarpone-kreem ja tasanda pind. Aseta lülmikusse vähemalt 5 tunniks kuni üleöö. Serveerimiseks eemalda vormi äär ning siis ettevaatlikult noaga aidates küpsetuspaber. Tõsta tort alusele ning kaunista maasikasektorite ja mustikatega.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar